Lui, dom en lief: basics in improvisatie en bemiddeling

“Bij Mediv zeggen we dat een bemiddelaar best een beetje een lui, dom en lief konijn is.” Dat hoorde ik van Anouk Moors, erkend bemiddelaar in sociale en familiale zaken en een vaste waarde in het docententeam van Mediv (Mediation Instituut Vlaanderen).

Anouk en ik volgden beurtelings bij elkaar cursus en sloegen de handen in elkaar voor een workshop getiteld “Improvisatiewijsheid voor de bemiddelaar”.

Ook een improvisatiespeler is namelijk best voldoende lui, dom en lief…

Lui: in de zin van controle loslaten. Als bemiddelaar wil je de verantwoordelijkheid voor de uitwegen uit het conflict bij de partijen laten. En er rijzen soms oplossingen die jij niet had zien aankomen. Een improspeler weet als geen ander zijn eigen perspectief los te laten en niet te hàrd te werken aan het verhaal. Dan krijgen we immers gebricoleer te zien op scène in plaats van de magische vertolking van het verhaal dat klaar ligt om gespeeld te worden. Improvisatiespelers zijn het medium voor dat verhaal. Bemiddelaars zijn het medium voor oplossingen, maar bezitten die oplossing niet.

Dom: of naïef. En met andere woorden: observerend met een eeuwige frisse blik. Naïviteit klinkt algauw negatief of zwak. Maar voor naïevelingen is alles mogelijk! En dat is de kracht die schuilt in naïviteit.
Je hebt als bemiddelaar al zoveel conflicten van dichtbij gezien en kent heel wat theorie over conflicten, waardoor het een valkuil is uit enkele zinnen van een relaas te kunnen afleiden wat er aan de hand is. Voor je het weet zit je dan zelf in “Ja jaaa” en “Ja maar” patronen. En dit kan zich op zeer slinkse wijze manifesteren… Improvisatiespelers blijven hier dan ook levenslang op trainen: van “Ja maar!” naar “Ja en ..”.
De “Ja en” – spier trainen is eigenlijk werken aan het mee zichtbaar maken van meer opties, nieuwe mogelijkheden.

Lief: vanuit een liefdevolle vriendelijkheid betrokken op de partijen. Bemiddelen kan je haast niet doen als je niet gelooft in liefde in zijn ruime betekenis. Liefde is verbinding. Improspelers oefenen op allerlei manieren verbinding in hun trainingen: verbinding met zichzelf, de medespelers en het geheel. Dé manier om volledig in het moment te zijn en van daaruit te spelen.

Voor elke bemiddelaar (of de facto bemiddelende), die deze en andere improvisatieprincipes zelf wil exploreren: welkom op 11 en 12 december in Kapelle-op-den-Bos.

Mediv2

Links:
Mediv: organiseert basisopleidingen en bijscholingen voor bemiddelaars
VIA Bemiddeling: organisatie voor familiale bemiddeling met Anouk Moors
Pasas: organisatie voor sociale bemiddeling in organisaties, conflictpreventie en conflicthantering, waar ik zelf deel van uitmaak
Burenbemiddeling Leuven: informatie over burenbemiddeling, waar ik deel uitmaak van een fantastische ploeg vrijwiligers
Mijn bemiddeling webpagina