Bemiddelaar en facilitator

Als bemiddelaar en facilitator in groepen ben ik actief bij Hummus. Daar maak ik deel uit van het kernteam, in een organisatie opgericht door Fanny Matheusen, pionier in Deep Democracy in Vlaanderen.

In bemiddelingen en facilitaties, wil ik in de eerste plaats ruimte maken voor verschil, voor het “andere”. Niet door het verschil op te heffen, wel door de afkeer of weerstand ten aanzien van verschil gaandeweg om te buigen in nieuwsgierigheid. Zodat bruggen kunnen worden gebouwd of reeds ontstane conflicten terug oplosbaar worden.
Je kan op me beroep doen als bemiddelaar in conflicten tussen collega’s of binnen teams.
Ook als bemiddelingscoach kan je op me rekenen: wil je geen bemiddeling, maar wel op een constructieve manier aan de slag met je conflict? Tijdens een coaching nemen we het conflict en jouw impact en mogelijkheden onder de loep.
Als facilitator help ik groepen en teams om onder de waterlijn te kijken, op tafel te krijgen wat er er gezegd moet worden om verder te kunnen, en om gedragen besluiten te nemen.

Ik ben sinds 2012 actief als bemiddelaar (en erkend bij de Federale Bemiddelingscommissie). Ik volgde de opleiding Sociale Bemiddeling in Organisaties aan de KUL.
In 2019 voltooide ik de 4 levels van de opleiding Deep Democracy.

Met TIM Theater ontwikkelden we voorstellingen over bemiddeling en over omgaan met verschil. Dat is een van de manieren waarop mijn verschillende jobs elkaar bevruchten.

Ik ben ook 8 jaar intensief actief geweest als burenbemiddelaar voor de Stad Leuven.

Een getuigenis uit burenbemiddeling:

“De reden waarom de bemiddeling als ‘geslaagd’ aanvoelt, heeft langs mijn kant veel te maken met het gevoel dat ik ‘gehoord’ werd. Het gesprek had ook alleen over de praktische feiten kunnen gaan, en dan waren we ook wel tot een praktisch akkoord gekomen, denk ik. Maar dan zou ik toch met een gevoel van onvrede zijn blijven zitten. Ik voel me nu wel gehoord in het feit dat ik me geraakt voelde door de manier waarop de communicatie tot nu toe verliep en door de beschuldigingen. En dat ik ‘gehoord’ werd heeft te maken met het feit dat jullie daar de ruimte voor maakten. Ruimte voor de gevoelens bij de beide partijen maakte volgens mij de kracht van dit gesprek. Ik hoop dat jullie bij andere gesprekken ook deze stijl kunnen aanhouden, want het werkt!”
Alexander Milov – Love Installation Source: Burning Man